25 lipca, 2024
Zdrowie

Właściwości lecznicze żurawiny

żurawina właściwości zdrowotne

Żurawina wielkoowocowa to odmiana żurawiny roślinnej. Zawiera w sobie czerwoną jagodę, której składniki mają właściwości lecznicze. Czerwona jagoda ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Wspomaga bowiem nie tylko leczenie górnych dróg oddechowych, ale również pęcherza. Doskonale wpływa także na leczenie wrzodów żołądka. To jednak nie wszystko. Więcej w poniższym artykule.

Żurawina wielkoowocowa jest odmianą żurawiny (rośliny). Zawiera związki bioaktywne, które wspomagają leczenie m.in. miażdżycy. Jednak to nie wszystko. Bowiem żurawinę można stosować także przy chorobach nerek oraz pęcherza moczowego, oprócz tego ma działanie moczopędne. Ponadto żurawina jest pomocna w leczeniu cukrzycy.

Składniki żurawiny – sprawdź, które z nich mają właściwości lecznicze

Żurawina zawiera w sobie czerwoną jagodę. To właśnie ten owoc ma w swoim w składzie surowiec o właściwościach leczniczych. W żurawinie występuje też wiele innych substancji posiadających leczniczą moc. Należą do nich m.in.

  • tanina,
  • błonnik,
  • witaminy takie jak: C, B1, B2, E i A,
  • magnez,
  •  fosfor,
  • potas oraz żelazo

Owoce żurawiny wspierają także leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Można ją stosować także podczas leczenia przeziębiania, czy grypy.

Właściwości lecznicze żurawiny – cechy

Żurawina wielkoowocowa, oprócz wymienionych wcześniej cech, posiada też wiele innych, dzięki którym możemy ją stosować również w celach leczniczych. Należą do nich m.in. zapobieganie wytwarzaniu złogów wapniowych w nerkach, hamowanie rozwoju komórek nowotworowych oraz dezynfekcja jamy ustnej i gardła. Co ciekawe, żurawina wspiera także leczenie wrzodów żołądka.

Gdzie można znaleźć żurawinę wielkoowocową?

Jak widzimy, żurawina wielkoowocowa jest nie tylko dobra w smaku. Dzięki swoim właściwościom wspomaga także leczenie wielu chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca czy choroby dróg moczowych. A to wszystko za sprawą jednego z jej składników – czerwonej jagody.  Żurawinę można nabyć w najpopularniejszych sklepach spożywczych takich jak, Lidl, czy Biedronka.

Warto jednak pamiętać, że oprócz korzyści spożywanie żurawiny niesie za sobą również wiele uciążliwych skutków. W połączeniu z lekami przeciwzakrzepowymi może wywołać problemy z krzepnięciem krwi.

Obecne w żurawinie owoce stanowią także źródło szczawianów, czyli organicznych związków chemicznych. Jest więc niewskazana w przypadku osób zmagających się z niedoborem wapnia. Szczawiany bowiem utrudniają jego wchłanianie.

Autor: Anna Marciszewicz

Fot. Canva

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *