Produkty mleczne są bogate w niezbędne składniki odżywcze. Jednak nie wszyscy mogą je spożywać ze względu na obecność laktozy. Nierozłożona w jelitach skutkuje nieprzyjemnościami ze strony układu pokarmowego. Czym jest nietolerancja laktozy i jak sobie z nią radzić?
Mleko to ceniony składnik diety. Ma wielu miłośników ze względu na jego smak i sporo niezbędnych składników, które pomagają utrzymać dobrą kondycję. Wśród nich znajdują się przede wszystkim białko oraz wapń. Niestety nie wszyscy mogą spożywać mleczne produkty. Przeszkodą jest laktoza – cukier zawarty w ich składzie.
Czym jest nietolerancja laktozy?
Jedną z bardziej dokuczliwych dolegliwości, z którą spotyka się coraz więcej ludzi, jest nietolerancja laktozy. Jest to stan, w którym organizm, ze względu na nieobecność laktazy (enzymu), nie może trawić tego cukru obecnego w mleku i produktach mlecznych. Po ich spożyciu pojawia się szereg różnych przykrych objawów.
Ważne jest to, aby nietolerancji laktozy nie mylić z alergią na mleko. Ta z kolei związana jest z nadwrażliwością układu immunologicznego na białka zawarte w mlecznych produktach.
Objawy nietolerancji laktozy
Powodem nietolerancji laktozy jest niedobór albo całkowity brak laktazy. To enzym trawienny odpowiedzialny za rozkład laktozy na cukry proste, czyli glukozę i galaktozę. W przypadku jego niewystarczającej ilości w organizmie, niestrawiona laktoza pod wpływem bakterii fermentuje w jelicie grubym. Chorzy poprzez taki proces mogą skarżyć się na nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego, czyli m.in.:
- wzdęcia
- biegunki
- bóle brzucha
- uczucie pełności
- kolki
- nadmierną ilość gazów
Należy pamiętać, że powyższe symptomy będą nasilać się, gdy zostanie spożyta większa dawka laktozy. Mogą pojawić się niemalże natychmiastowo lub po jakimś czasie.
Nietolerancja laktozy – czego unikać?
Poza mlekiem i innymi wyrobami mlecznymi laktozę można spotkać w wielu produktach spożywczych. Zawierają ją, np.
- słodycze
- pieczywo
- lody,
- płatki śniadaniowe
- niektóre leki
Należy pamiętać zatem, że w przypadku stosowania diety eliminacyjnej konieczne jest czytanie składu na etykietach artykułów spożywczych. Oprócz unikania żywności z laktozą można sięgnąć po specjalne preparaty pomagające ją trawić.
Warto dodatkowo wspomnieć o tym, że w sklepie można znaleźć towary dla ludzi borykających się z tym schorzeniem. Bez wątpienia ich łatwa dostępność zdecydowanie pozwoli delektować się tzw. białą kawą. Alternatywne mleko bez laktozy ma charakterystyczny słodki smak. Jego słodycz wynika z rozkładania tego cukru już w procesie produkcji. Amatorzy nabiału znajdą też różnego rodzaju sery bądź jogurty, których spożycie jest bezpieczne przy nietolerancji laktozy.
Autor: Marek Giec
Fot. Canva