7 września, 2024
Zdrowie

Kolagen w diecie – jakie produkty zwiększają jego produkcję?

Świat pełen jest wielu pokus. Często trudno nam się powstrzymać przez zjedzeniem słodkiego cukierka, czy kolejnego kawałka ciasta. Warto jednak pamiętać, że to negatywnie wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale przede wszystkim zdrowie fizyczne. Jednym z ważniejszych dla naszego organizmu składników jest kolagen. Jaką pełni funkcję i gdzie go znajdziemy?

Regularne odżywianie produktami zawierającymi kolagen ma ogromne znaczenie nie tylko dla naszego wyglądu, ale przede wszystkim zdrowia.

Kolagen

Kolagen, nazywany także białkiem młodości, to rodzaj białka budulcowego. Jest bardzo istotny dla zachowania odpowiedniej kondycji skóry, kości, ścięgien, jak również rogówki oka oraz chrząstek. Wielu z nas kojarzy się z kosmetyką, jednak składnik ten znajduje się również w żywności. Stosując odpowiednią dietę możemy zwiększyć jego ilość w organizmie. Ponadto właściwe wchłanianie go może przyczynić się do poprawy stanu skóry, stawów oraz mięśni.

Zalety kolagenu

Jak już wspomnieliśmy, kolagen ma duże znaczenie nie tylko dla stanu naszej skóry, ale także zdrowia fizycznego, ponieważ:

  • korzystnie wpływa na proces produkcji energii
  • pobudza i poprawia wydajność układu mięśniowego
  • redukuje skurcze i przykurcze
  • reguluje poziom glukozy we krwi oraz temperatury ciała
  • reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu w organizmie
  • jest znaczący dla odpowiedniego funkcjonowania układu krążenia
  • spowalnia proces starzenia mięśni, kości i stawów
  • wspomaga proces gojenia skóry
  • przeciwdziała zbyt szybkiemu niszczeniu chrząstek i więzadeł.

Dlaczego kolagen jest tak ważny?

Mimo iż, kolagen jest naturalnie wytwarzany przez organizm, z upływem czasu spada jego wydolność a proces degradacji nasila się. Jego niedobory objawiają się poprzez pojawienie się zmarszczek na skórze. Może to skutkować osłabieniem kości i wystąpieniem stanów zapalnych.

Jak dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kolagenu – oto najlepsze propozycje pokarmów

Kolagen w połączeniu z elastyną tworzą jedne z najważniejszych struktur naszego ciała. Dlatego warto dbać o jego dostarczanie i prawidłowe przyswajanie. Tym bardziej, że z wiekiem zaczyna zanikać. Co spożywać by dostarczać go jak najwięcej?

Pokarmy wspomagające dostarczanie kolagenu do organizmu mają wysoką wartość odżywczą. W jednych z nich znajduje się duża ilość tego białka, inne natomiast zawierają składniki odżywcze takie jak witamina C, czy magnez. Są one kluczowe dla prawidłowego produkowania kolagenu. Dodatkowo warto spożywać:

  • mięso – choć w niezbyt dużych ilościach, gdyż zawiera on cholesterol oraz tłuszcze nasycone. Najlepiej więc robiąc zakupy szukać chudego mięsa np. z kurczaka, indyka, lub wieprzowiny
  • ryby – są nawet częściej zalecane niż mięso. Zawierają dużą ilość kwasów omega 3 oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Składniki te mają zbawienny wpływ na zmniejszenie stanu zapalnego
  • galaretka – jednym ze składników żelatyny zawartej w galaretce jest właśnie kolagen. Galaretki są niskokaloryczne, więc nie trzeba martwić się o dodatkowe kilogramy. Zawierają natomiast związki przeciwutleniające pełniące funkcję ochronną dla komórek oraz tkanek, dzięki czemu zapobiegają pogorszeniu się ich stanu
  • owoce cytrusowe – główne źródło witaminy C niezbędnej w procesie produkcji kolagenu. Zaleca się więc włączenie do swojej diety owoców takich jak: kiwi, cytryna, czy nawet pomarańcza
  • ananas – to kolejny bardzo ważny dla wytworzenia odpowiedniej ilości kolagenu składnik
  • soja oraz produkty – soja, tofu, jogurt sojowy, czy zupy są bogate w substancję chemiczną zwaną genisteiną. Związek ten wspomaga produkcje kolagenu oraz dobrostan tkanek
  • orzechy – w orzechach i suszonych owocach znajdują się siarczyny, magnez oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Składniki te nie tylko wspomagają produkcję kolagenu, ale także przeciwdziałają jego rozkładowi w tkankach
  • zielone warzywa liściaste – to ostatnia grupa składników niezbędnych dla prawidłowej produkcji kolagenu w organizmie. Tu bardzo ważne jest dostarczanie takich produktów jak: szpinak, boćwina, czy jarmuż, a także różne odmiany zielonych warzyw. Produkty te zawierają bardzo dużą ilość luteiny oraz magnezu, które pomogą zadbać o zdrowie skóry kości, oraz stawów.

Oczywiście dieta to nie wszystko. Warto także ograniczyć spożywanie cukru. Dobrze jest też zrezygnować z używek, takich jak np. papierosy.

Anna Marciszewicz

Fot: https://biotechusa.pl/rola-kolagenu-w-treningu-i-diecie-dlaczego-jest-tak-wazny/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *