7 września, 2024
Uncategorized

Zielone koktajle – smak zdrowia. Jak je przyrządzić?

Zielone koktajle są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i bardzo pożywne. Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty, wystarczy mieć odpowiednie składniki i blender. Choć są dostępne w sklepach, warto jednak pokusić się o samodzielne przygotowanie.

Ostatnio bardzo popularnym antidotum na zdrowie stały się zielone koktajle. Ten rodzaj napoju ma wręcz zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a to wszystko dzięki zawartym w nim wartościom odżywczym. Oprócz tego, choć ich kolor wcale na to nie wskazuje, wyjątkowo pysznie smakują. Jak przyrządzić zielone koktajle i dlaczego są one dla nas tak ważne?

Zielone koktajle

Skąd taki kolor? Odpowiedź jest prosta. Zapewnia ją barwnik zawarty w warzywach, który działa silniej, niż inne kolory. Smak jednak wciąż pozostaje słodki, dzięki czemu niekiedy stanowi przysmak dla całej rodziny.

Właściwości zdrowych zielonych koktajli

 Picie zdrowych zielonych koktajli przynosi wiele korzyści zdrowotnych:

  • wpływają na poprawę wchłaniania składników odżywczych, dzięki czemu wspierają utrzymanie prawidłowej wagi
  • przyspieszają uzyskanie uczucia sytości
  • wspomagają wielonarządową pracę organizmu
  • pobudzają regularny detoks
  • dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom zapobiegają procesowi starzenia skóry
  • regulują procesy trawienne
  • łagodzą wzdęcia
  • działają moczopędnie
  • poprawiają wygląd skóry
  • pomagają w leczeniu chorób skórnych
  • wzmacniają włosy oraz paznokcie
  • dodają energii

Zdrowe zielone koktajle – składniki

Do przyrządzenia zdrowego zielonego koktajlu można użyć takich składników jak:

  • szpinak
  • rukola
  • seler
  • boćwina
  • liście buraka
  • roszpunka warzywna
  • liście rzepy
  • kapusta
  • pietruszka
  • rukiew wodna

Ważne aby wybierać warzywa pochodzące z ekologicznych upraw, wolne od pestycydów oraz metali ciężkich.

Smaku napojowi dodadzą owoce. Do koktajlu najlepiej użyć nie więcej, niż dwóch owoców spośród następujących:

  • truskawki
  • żurawina
  • ananas
  • gruszka
  • jabłko
  • banan
  • papaja

Napój można urozmaicić dodając odrobinę skórki z cytryny (ekologicznej lub wyparzonej)

Warto zadbać o to, aby koktajl był bogaty w produkty spożywcze, które sprawią, że będzie on nie tylko pożywny, ale także zdrowy. Mowa tu o:

  • olejach roślinnych zawartych w siemieniu lnianym, kokosie, czy kiełkach pszenicy
  • suszonych owocach, np. śliwka, morela lub rodzynki
  • owies
  • proso
  • orzechy i nasiona
  • maca
  • konopie
  • białko grochowe
  • imbir
  • moringa
  • cynamon cejloński
  • kurkuma
  • trawa pszeniczna
  • surowe kakao

Aby zwiększyć słodycz warto dodać miód.

Reklama

Jak przygotować zielony zdrowy koktajl?

Koktajl można stosować w codziennej diecie.

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • szpinak (50g)
  • olej kokosowy extra-virgin (15g)
  • owies – 1 łyżka (12g)
  • kakao – 1 łyżka
  • orzechy włoskie (5)
  • łyżka/dwie miodu
  • 1 szklanka wody / mleka roślinnego

Zblenduj składniki tak, aby uzyskać jednolitą, kremową konsystencję.

Jak i kiedy pić zdrowe zielone koktajle?

Co do pory, koktajle najlepiej przyrządzać i spożywać rano, zamiast śniadania. Jeżeli wypijemy je, a mimo to nadal będziemy odczuwać głód, wówczas można oczywiście po jakimś czasie zjeść jakiś mały posiłek.

Można też nadać mu bardziej wodnistą konsystencję i pić jako sok przez cały poranek.

Zaleca się także zastąpienie od czasu do czasu lunchu koktajlem. Warto to stosować, aby umożliwić naszemu układowi trawiennemu regenerację, np. jeśli poprzedniego dnia zjemy zbyt dużo.

Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać  zdrowych zielonych koktajli na kolację, ponieważ jak już wspominaliśmy, działa on pobudzająco.

Anna Marciszewicz

Fot. Canva

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *