Alergia a nietolerancja pokarmowa – sprawdź, czym się różnią

alergia a nietolerancja pokarmowa

Zarówno alergia pokarmowa, jak i nietolerancja dotyczą układu pokarmowego. Różnica tkwi jednak w występujących w obu przypadkach objawów. Czym różni się alergia pokarmowa od nietolerancji oraz jak ją leczyć? O tym w poniższym artykule.

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego organizmu na związek zwany alergenem, który powoduje uczulenie. Pojawia się wówczas immunologiczna reakcja organizmu na produkty lub związki zawarte w pokarmie, która wiąże się z różnego rodzaju objawami, do których należą:

  • biegunka,
  • zmiany skórne (np. pokrzywka),
  • zaburzenia układu oddechowego (kaszel, nieżyt nosa lub astma),
  • zaburzenia układu sercowo-naczyniowego.

Z kolei nietolerancja pokarmowa jest skutkiem niedoboru enzymów trawiennych. Ich niewystarczająca ilość negatywnie wpływa na rozkład poszczególnych substancji w organizmie.

Alergia a nietolerancja pokarmowa – objawy i różnice między nimi

Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są:

  • wstrząs anafilaktyczny,
  • astma,
  • pokrzywka,
  • wysypka,
  • swędzenie skóry oraz gardła.

Z kolei wśród objawów występujących w przypadku nietolerancji pokarmowej wyróżnia się:

  • bóle brzucha,
  • biegunkę,
  • niestrawność,
  • wzdęcia oraz gazy.

Alergia a nietolerancja pokarmowa – przyczyny

Proces powstawania alergii pokarmowej polega na tworzeniu się dużej ilości przeciwciał będących reakcją na konkretne produkty spożywcze. W kolejnym etapie dochodzi do uaktywnienia komórek organizmu do wytwarzania substancji zapalnych, takich jak np. histamina.

Natomiast nietolerancja pokarmowa objawia się problemami z trawieniem oraz wchłanianiem poszczególnych produktów. Objawy występujące w przypadku nietolerancji pokarmowej są skutkiem zalegania niestrawionych resztek oraz problemów z ich wydalaniem. Do najczęstszych przyczyn nietolerancji pokarmowej należą: nadmierne spożywanie pokarmu oraz wyniszczony w wyniku choroby układ pokarmowy.

Alergia pokarmowa – jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia objawów u dziecka?

W przypadku dzieci można to robić na wiele sposobów, wykorzystując do tego celu czynniki środowiskowe, np. poprzez:

  • zaniechanie stosowania antybiotyków (dotyczy to kobiet w ciąży),
  • kobieta, która rodzi poprzez cesarskie cięcie, powinna zaraz po porodzie zaaplikować dziecku wacik nasączony florą bakteryjną ze swoich dróg rodnych,
  • regularne podawanie mleka jest również bardzo istotne,
  • nie stosuj zbyt przesadnie dezynfekcji w miejscu, gdzie bawi się twój maluch,
  • uważaj na nowe produkty – nie podawaj ich dziecku zaraz po szczepieniu ochronnym, ani w trakcie, ponieważ w tym momencie jest na to zbyt słabe.

Alergia pokarmowa – jak leczyć?

Do najczęstszych metod leczniczych stosowanych w przypadku alergii pokarmowej należą:

  • eliminacja czynników wywołujących reakcję alergiczną (nawet na kilka lat), następnie (w porozumieniu z lekarzem) stopniowe wdrażanie ich niewielkich dawek
  • odczulanie poprzez odpowiednie dawkowanie alergenów.

Odbudowa układu pokarmowego w przypadku nietolerancji pokarmowej

Proces regeneracji warto rozpocząć od udania się do lekarza w celu zdiagnozowania problemu, a następnie wdrożenia odpowiedniej kuracji chorób jej towarzyszących. Dobrym rozwiązaniem może być też samodzielne przygotowywanie i spożywanie różnego rodzaju mieszanek ziołowych. Natomiast, jeśli problem jest poważniejszy (choroba ma silniejszy przebieg), należy całkowicie wyeliminować ze swojej diety produkty wywołujące dokuczliwe dolegliwości.

Autor: Anna Marciszewicz

Fot. Canva

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *