25 lipca, 2024
Lifestyle Podróże

Sylwester we Włoszech. Poznaj zwyczaje na Półwyspie Apenińskim

\\\"\\\"

fot. Itaka

Sylwester we Włoszech może być świetnym pomysłem na najbardziej wyjątkowy wieczór mijającego roku. Poznajcie liczne tradycje na ten dzień typowe dla tego kraju.

Tradycje sylwestrowe we Włoszech

Integralną częścią tego wyjątkowego wieczoru jest bardzo wystawna kolacja, do której zasiada się z członkami rodziny lub przyjaciółmi. Ciekawym wariantem może być również kolacja w restauracji. Wyjątkową tradycją Włochów jest wyjście po północy na ulice i wspólna zabawa wraz z innymi mieszkańcami. Podobnie jak u nas wieczór ten spędza się wspólnie np. na graniu w gry, a koło północy zaczyna się odliczanie do Nowego Roku.

Sylwestrowe przesądy

Najbardziej popularnym przesądem wśród mieszkańców jest zakładanie na wieczór sylwestrowy czerwonej bielizny. Włosi bowiem wierzą, że to przynosi szczęście. Kolejnym przesądem jest, że w ten wieczór należy mieć przy sobie coś nowego lub pożyczonego.

Mieszkańcy południowych Włoch, aby uczcić zakończenie starego, a rozpoczęcie nowego roku wyrzucają stare rzeczy przez okno. W Neapolu najczęściej wyrzuca się stare naczynia. Zwykle jednak ma to charakter symboliczny, choć jak wiadomo na świecie nie brakuje ludzi, którzy lubią się „bawić”. Popularną rozrywką są również imprezy w plenerze organizowane przez władze miast oraz lokalne media.

W Bolonii wyjątkową tradycją jest stawianie na środku placu i palenie figury będącej symbolem odchodzącego starego roku. W Rzymie popularny jest skok do rzeki Tyber 1 stycznia. Zgodnie z mitologią właśnie do tej rzeki wrzucono dwa niemowlęta Romulusa i Remusa. Zostali oni jednak ocaleni przez boga rzeki Tiberinusa. Tak powstała nazwa miasta – Rzym.

Tradycyjne napoje i przekąski

Tradycją Włochów jest zawsze bogato zastawiony stół. Często pojawiają się na nim owoce morza w różnej postaci, np. jako spaghetti alle vongole, tzw. makaron z spaghetti z małżami doprawione oliwą lub czosnkiem i oczywiście natką pietruszki.

Do tradycyjnych potraw włoskich należą tu kiełbasa wieprzowa ze skórek wieprzowych, mięsa oraz tłuszczu lub faszerowana nóżka wieprzowa. Produkty zazwyczaj są krojone, a następnie układane na soczewicy. Soczewica natomiast przyrządzana jest w sosie pomidorowym z dodatkiem marchwi, selera oraz cebuli. Czasem do dania dodaje się również boczek. Włosi wierzą, że soczewica przynosi dobrobyt. Każdy mieszkaniec Włoch zgodnie z tradycją powinien więc zjeść porcję zupy lub potrawki z soczewicy.

Poza tradycyjnymi potrawami włoskimi w Sylwestra na stole królują także typowe dla świąt Bożego Narodzenia potrawy takie jak m.in. sałatki z dodatkiem owoców morza oraz sardele z chlebem i oliwą.  Co się pije? Tradycyjnym napojem jest wino musujące Frizzante lub Prosecco. Dla osób preferujących wina słodkie bardzo dobrym wyborem będzie Fragolino, wino aromatyzowane z niewielką ilością alkoholu.

Autor: Anna Marciszewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *