Miętus pospolity – najlepsza polska ryba?

miętus pospolity

Dorsz, śledź, mintaj, łosoś – te gatunki ryb zna każdy z nas. Tymczasem w polskich jeziorach pływa ryba, która nie jest zbyt popularna, ale uznaje się ją za jedną z najsmaczniejszych. Miętus pospolity, bo o nim mowa, ma wiele cennych właściwości. Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto go spróbować?

W Polsce żyje wiele niedocenionych i mało znanych gatunków ryb. Wśród nich znajduje się miętus pospolity – delikatna i zdrowa ryba o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zaliczana jest do „złotej dziesiątki najsmaczniejszych ryb”.

Miętus pospolity – charakterystyka

Miętus pospolity jest gatunkiem ryby słodkowodnej z rzędu dorszokształtnych. Występuje najczęściej w północnej i środkowej Europie, a także w północnej Azji oraz Ameryce Północnej. Miętus pływający w polskich wodach najczęściej osiąga długość 50-60 cm, waży do dwóch kilogramów.

W innych rejonach miętus może być znacznie większy i cięższy. Jego charakterystyczne cechy to płaska głowa z wąsikiem, duże, szerokie usta i gładkie, śliskie ciało pokryte drobnymi łuskami. Najczęściej jest szaro-brązowy z ciemnymi plamami. Z reguły żyje w czystych rzekach i górskich potokach. Jest wrażliwy na zanieczyszczenia.

Miętus pospolity i jego wartości odżywcze

Mimo, że miętus pospolity jest dość często odławiany, zwłaszcza na Mazurach, to jest mało znany i rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda, ponieważ to bardzo zdrowa, a jednocześnie smaczna ryba. Jej spożywanie korzystnie wpływa na nasz organizm i samopoczucie.

Miętus pospolity jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. W stugramowej porcji znajdziemy aż 19 gramów białka. Ponadto ryba zawiera szereg witamin: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, kwasy tłuszczowe omega-3, w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Do tego dochodzą minerały takie jak żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, selen czy cynk.

Spożywanie miętusa pozytywnie oddziałuje na nasze ciało i jego funkcjonowanie. Kwasy tłuszczowe obniżają cholesterol. Wspierają pracę mózgu, dzięki czemu lepiej działa nasza pamięć i koncentracja. Witaminy zawarte w rybie, wzmacniają odporność. Regulują produkcję hormonów i pomagają w produkcji czerwonych krwinek.

Jak przygotować miętusa pospolitego?

Miętusa pospolitego możemy przygotować na wiele sposobów. Ten gatunek świetnie nadaje je się do pracy w kuchni, ponieważ zawiera niewiele ości, które potrafią być uciążliwe podczas przygotowywania posiłku. Jedną z form jest usmażenie ryby w panierce i serwowanie jej np. z ziemniakami i surówką.

Miętusa można również upiec. Inne sposoby przyrządzenia ryby to wrzucenie na grilla lub gotowanie na parze. Starajmy się unikać soli. Lepszym pomysłem będzie użycie naturalnych ziół jak koperek czy pietruszka. Z pewnością każdy znajdzie dla siebie przystępną formę przygotowania tej pysznej ryby.

Łukasz Brajczewski

Fot. Adobe Stock

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *