Jak pozbyć się toksyn z truskawek? Poznaj ten niezawodny sposób

Kto nie lubi truskawek? To chyba jeden z tych owoców, który cieszy się największą popularnością. Wszyscy masowo je kupują, gdy tylko pojawią się w sklepach lub na straganach. Warto jednak wiedzieć, jak przygotować je do spożycia, aby uniknąć problemów zdrowotnych.

Truskawka stanowi mieszankę dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Ma bardzo słodki smak. Spożywana jest nie tylko w swojej czystej postaci. Wykorzystuje się ją także do wyrabiania dżemów lub przygotowywania różnego rodzaju deserów.

Najlepsze do spożycia są te, które samodzielnie wyhodujemy. Owoce w sklepach utrzymywane są przy pomocy różnych środków chemicznych. Dzięki nim długo zachowują świeżość.

W jakiej wodzie myć truskawki, aby pozbyć się z nich bakterii?

Wydaje się, że owoce, które kupujemy w sklepie są czyste. Nic bardziej mylnego, gdyż mogą znajdować się na nich toksyny niewidoczne gołym okiem. Dlatego przed zjedzeniem owocu należy zawsze go umyć. To uchroni nas przed ewentualnymi problemami żołądkowymi. Ale jak je myć, żeby nam nie zaszkodziły? Jeśli mamy truskawki w swoim ogródku, a do ich pielęgnacji nie stosujemy żadnych szkodliwych dla zdrowia środków, wystarczy przed spożyciem umyć je pod bieżącą wodą. Natomiast w przypadku truskawek ze sklepu do usunięcia niebezpiecznych dla nas substancji należy zastosować sodę oraz ocet. Jak to zrobić?

Do przygotowania kąpieli potrzebne ci będą:

  • dwie miski
  • woda
  • soda oczyszczona oraz ocet jabłkowy

Co robić:

  • wlej do dużej miski 4 łyżki wody i jedną łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszaj je ze sobą
  • do drugiej miski wlej 1 szklankę octu jabłkowego oraz 3 szklanki wody
  • następnie zamocz truskawki w roztworze z sody. Mocz je tak przez 10 minut
  • następnie opłucz je i wrzuć na 10 minut do roztworu z octu
  • ostatnim krokiem będzie opłukanie truskawek pod zimną wodą

Jaki jest najczęstszy błąd podczas mycia truskawek?

Najczęściej popełnianym błędem przed umyciem truskawek jest usuwanie z nich szypułek. To niestety powoduje ich rozmoczenie. Pamiętajmy więc, aby tego nie robić. Kolejnym błędem jest zbyt długie „trzymanie” ich w naczyniu zaraz po umyciu. Takie postępowanie prowadzi do utraty soczystości.

Koktajl z truskawek – jak go uzyskać?

Nie martw się, jeśli zauważysz, że truskawki zrobiły się bardzo miękkie. Możesz zrobić z nich pyszny koktajl. Jak go przyrządzić:

  • umieść rozmięknięte truskawki w kielichu blendera
  • zalej je jogurtem
  • dodaj wybrany owoc (np. banan)
  • wysp 1 łyżkę płatków owsianych oraz nasion chia

Aby uzyskać bardziej pitną formę dodaj do tego odrobinę wody oraz mleka. Na koniec wszystko wymieszaj za pomocą blendera. W ten sposób unikniesz problemów z żołądkiem nawet po zjedzeniu przejrzałego lub zbytnio rozmiękniętego owocu.

Anna Marciszewicz

Fot: Canva

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *