25 lipca, 2024
Inne Lifestyle

Boże Narodzenie – krótka historia i tradycje w różnych krajach

\\\"\\\"

Boże Narodzenie to tradycyjne chrześcijańskie święto obchodzone w wielu krajach. Związanych jest z nim mnóstwo tradycji. Niektóre z nich wyglądają podobnie w różnych państwach. Jest też wiele odmiennych zwyczajów.

Boże Narodzenie zgodnie z tradycją chrześcijańską jest świętem upamiętniającym narodziny Jezusa Chrystusa. Pierwszy dzień świąt przypada na 25 grudnia. Boże Narodzenie poprzedza adwent, czyli okres oczekiwania, który trwa 3 tygodnie. W Kościołach wschodnich wydarzenie to przypada na 25 grudnia kalendarza juliańskiego, tj. 7 stycznia kalendarza gregoriańskiego. Według wielu źródeł święto zostało wprowadzone pod koniec III lub w IV wieku w Rzymie. Jednak data narodzin Chrystusa stanowiła kwestię sporną. Ostatecznie w roku 353 rocznica została ustanowiona przez Kościół na 25 grudnia, czyli dzień narodzin Mitry – boga słońca, w celu osłabienia jego kultu.

Tradycje bożonarodzeniowe w różnych krajach

Hiszpania

Hiszpanie zamiast opłatka, dzielą się chałwą. Do wieczerzy zasiada się po pasterce, prezenty zaś rozdawane są 6 stycznia w święto Trzech Króli jako symbol darów, które Jezus otrzymał od mędrców. Zamiast św. Mikołaja prezenty wręczają Kacper, Melchior i Baltazar. Do głównych dań spożywanych tego dnia należą m.in. pieczone mięsa i ryby, oraz ciasto ”Trzech Króli”. Wyjątkowość dania polega na tym, że zapieka się w nie niewielkie upominki. Na stołach pojawiają się także egzotyczne potrawy jak homary czy krewetki. Obowiązkowym elementem świątecznego wystroju każdego domu jest szopka. Boże Narodzenie w Hiszpanii to czas zabawy.

Szwecja

W Szwecji okres świąteczny rozpoczyna pierwsza niedziela adwentu. W domach ubiera się choinki i stawia szopki bożonarodzeniowe. Popularne są ozdoby przedstawiające koziołka. Prezentów nie przynosi św. Mikołaj, lecz przypominający krasnoludka Jultomten. Do tradycyjnych dań wigilijnych należą: rozmoczona, suszona ryba, marynowane śledzie, galareta wieprzowa oraz głowizna. Na stole znajdują się również tradycyjne sałatki i wypieki. Jest to czas odwiedzin samotnych osób. Nie stawia się jednak dodatkowego nakrycia dla nieznajomego. Niespotykaną w innych krajach tradycją, zamiast śpiewania kolęd, jest taniec wokół choinki.

Austria

Austriackie domy również ozdabia się pięknie udekorowanymi choinkami. Prezenty, które otwiera się dopiero po kolacji, zostawia pod choinką Dzieciątko Jezus. W Austrii w każdym z domów dokładnie o godzinie 17 rozbrzmiewa dźwięk dzwonka symbolizujący rozpoczęcie kolacji wigilijnej. Największymi przysmakami są nadziewana gęś z czerwoną kapustą oraz pieczone ziemniaki z dodatkiem masła, cebuli i pachnących przypraw. Na wigilijnym stole nie brakuje też świątecznych wypieków. Z tego kraju pochodzi jedna z najpiękniejszych na świecie kolęd „Stalle Nacht”, czyli „Cicha noc”.

Węgry

Podczas wigilii Węgrzy nie dzielą się opłatkiem, a jabłkiem, które jest symbolem miłości i jedności w rodzinie. Do najpopularniejszych świątecznych potraw zalicza się: pieczonego indyka, zupę rybną, rosół z kury. Największy przysmak natomiast stanowi ciasto z makiem. Węgrzy wierzą, że mak zapewnia rodzinie miłość. Po wieczerzy oprócz kolęd śpiewają tradycyjne węgierskie pieśni oraz rozdają prezenty przyniesione przez aniołki. W czasie świąt organizowane są bale dla dzieci. Najważniejszym z nich jest bal w Budapeszcie w budynku Parlamentu.

Autor: Anna Marciszewicz

Fot. Canva

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *